diumenge, 23 de setembre del 2012

Material previ dels Aiguamolls


Companyes:

Si ho recordeu, vàrem parlar d'una activitat que anomenem Busca'ls a la tardor en què cada alumne i alumna investiga i aprèn característiques d'algunes plantes i animals que es poden observar als Aiguamolls de l'Empordà durant l'itinerari i, en el moment en què s'observen, els explica a la resta de companyes i companys. Us podeu descarregar tots els materials en un fitxer comprimit. Hi trobareu la guia didàctica on s'explica el funcionament del joc, unes fitxes on s'expliquen algunes de les característiques més importants de les diverses espècies per si no teniu temps o ganes de què l'alumnat les investigui i unes altres fitxes buides per si es realitza la recerca i les voleu omplir amb les dades que aplegueu. Les que hi ha són les espècies que us proposem de treballar, que són les que es veuen més habitualment en aquesta època. Les plantes segur que les veurem, però els animals mai se sap: ja sabeu que estan en llibertat i el que això comporta.

Seria convenient que, abans de repartir les espècies, féssiu els grups de treball que aniran junts als Aiguamolls, de manera que hauríeu d'intentar que a cada classe quedessin repartides totes les espècies entre l'alumnat i a cada grup de treball als Aiguamolls també hi hagués algú que pogués explicar cadascuna. Si voleu fer targetes de cada espècie perquè les portin penjades durant el recorregut, també pot ser una bona idea. Cal que ens digueu, abans de venir, fins a quin punt heu aprofundit eb aquest joc.

A part del material sobre Busca'ls a la tardor, aquí teniu el corresponent a la visita als Aiguamolls: una presentació en Power Point i un guió de continguts. Seria bo que durant la presentació animeu al vostre alumnat a fer les preguntes que se'ls acudeixin i contestar-les, juntament amb les que proposem a cada presentació. Com sempre, no busquem respostes correctes, sinó que reflecteixin el que ells pensen. Si tots aquests resultats -preguntes i respostes de l'alumnat- ens els podeu fer arribar uns dies -millor una setmana- abans de la vostra arribada, nosaltres tindrem una millor idea de com enfocar la nostra feina.
Pot ser us pot servir de suport un gràfic amb la nomenclatura corresponent a la morfologia de les aus.
Abans o després de la vostra estada a l'Empordà també us pot ser útil una presentació en flash que estudia diverses adaptacions de les espècies vegetals al medi.

Si ho creieu oportú, quan torneu a casa podeu utilitzar el dossier de treball per a completar a classe les observacions que s'han anotat en el quadern de camp i cloure l'estada amb algunes conclusions sobre la zoologia i la botànica que hem estudiat. Veureu que no està paginat per tal que pugueu utilitzar només les pàgines que més us convinguin.

Fins ben aviat

Gerard

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada